Unseen te Amsterdam

Dit was de eerste keer dat ik aanwezig was op Unseen in Amsterdam.

Unseen is een onafhankelijk platform voor de nog onbekend beeldende kunstenaars die een kans krijgen zich te uiten en in the picture – ironisch – te komen.

20180921_133112.jpg

Ik ben vooral veel in gesprek gegaan met diegene(n) die bij het werk aanwezig waren en vertegenwoordigden. Wat mij opviel is dat er heel vaak mensen aanwezig zijn die zelf geen hand aan het beeld hebben gehad maar enkel ‘vertegenwoordigen’. Naarmate men bekender wordt als kunstenaar zal dit wel vaker een fenomeen zijn maar zeker als je zo’n kans krijgt als relatief onbekend beeldmaker lijkt het mij juist erg belangrijk om zelf aanwezig te zijn en laat de kritische vragen maar komen.

De start was voor mij in de CO-OP galery, waar ik al meteen werd ondergedompeld in verschillende stijlen van fotogafie en fotobewerking. Er was een kleine workshop te doen waar er dia’s uit elkaar werden gesneden en je zo meerdere exposures bijeen kon plakken door alle filmschilfers over elkaar heen te plakken. Collages op mini-formaat.

20180921_143138.jpg

Verder was ik blij verrast dat Afrika als continent erg goed vertegenwordigd was. Ik word daar erg door geraakt en kon mijn geluk niet op toen ik daar met een aantal afrikanen uit Kameroen, Ivoorkust, Nigeria en Zuid-Afrika stond te praten, op zijn ‘Afrikaans-Engels’. Dit had ik al sinds februari dit jaar niet meer kunnen doen nadat ik terug kwam na een heel aantal maanden in Zuid-Afrika te hebben gewoond en gewerkt met locals. Het voelde als even terug zijn en ik heb mij verdiept in hoe de jonge mensen hun (persoonlijke) beeldende ontwikkeling ervaren in hun eigen land en wat ze vinden van de kans die ze krijgen om nu hier te exposeren.

Zo heb ik ook met makers van diverse andere werken gepraat. Een vrouw, Rasa Kahil uit Libanon, had een galerij aan naaktfoto’s van een vrouw in allemaal verschillende huizelijke ruimtes. Later bleken dit zelfportretten te zijn en huizen van vrienden, kennissen en soms zelfs vreemden waar ze met haar kleine pocketcameraatje in een tijdsframe van vaak slechts enkele minuten een naaktfoto maakte van haarzelf zonder dat iemand het door had. Toen ze haar werk publiceerde is dit uitgedraaid op een groot schandaal wegens aanstootgevende beelden. Zij is toen bedreigd via email en andere wegen maar ze heeft zichzelf eruit gevochten en wilde zich niet laten kennen. Naast alle zelfportretten aan de muur hingen ook stapels emails en brieven die zij heeft gekregen tijdens dat het escaleerde tot een schandaal. Zij wilde op deze manier laten zien, doormiddel van haar expositie, dat zij boven al dit staat. Zij is niet het slachtoffer.

20180921_154254.jpg

Op Unseen heb ik erg uiteenlopende werken gezien en ben ik overspoeld door de vele verhalen. Het voelt bijna als een onmogelijke opgave dit terug te brengen naar één artikeltje.

Ik heb genoten, ik heb geluisterd, ik heb bewonderd en ik heb geleerd.

 

 

 

 

 

 

 

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s