Breda Photo

Breda photo, te Breda.

De achtste editie van het tweejaarlijkse BredaPhoto Festifal heeft als thema ‘Infinity and beyond’, onderzoekend naar de impact van de almaar voortrazende wetenschap. Ik vond dit zelf de meest interessante expositie die ik heb bezocht laatste tijd.

Vooral omdat ik zelf bezig ben met artificial intellegence, technologie en wetenschap. Dit haakte er mooi op in. Van veel dingen zijn mensen niet van op de hoogte of blijft het futuristisch en abstract klinken; robots die de wereld overnemen. Het klinkt als science-fiction, maar schijn bedriegt want stukje bij beetje wordt AF (artificial intellegence) geupgrade en leren aparaten van zichzelf. En daar schuilt ook deels het gevaar en een mate van onvoorspelbaarheid.

Ik vond het werk over de algoritmes, Google en de laboratoriumonderzoeken het meest interessant, dat was in het museum zelf te zien.

 

 

Voor de expositie in de Koepelgevangenis had ik een andere locatie gekozen of het gebouw echt geïntegreerd in het werk. Veel mensen leken meer overspoeld door het enorme bouwwerk en de cellen dan het eigenlijke stuk dat daar maar prominent in het centrum van de cirkel stond ‘er te zijn’. Ik had van Geert van Kesteren verwacht dat hij beter gebruik zou maken van de ruimte om zijn eigen werk beter uit te laten komen! naar mijn idee verzwakt de locatie zijn werk nu terwijl hij het juist had kunnen versterken.

20181010_162751-01

 

 

Ik ben al eerder de koepel binnengelopen toen het net leeg stond, toen mocht ik ook in de bewakingskamer en werd mij veel verteld over het eerdere gebruik als gevangenis door de bewaker die naar mij toe kwam bij de poort.

No-Touch-AmNo Touch Am, wowie! Uiting va Afrofuturisme, wat een filosofische kunststroming is die de belevenis van zwarte mensen centraal stelt. ‘Mensen denken vaak niet aan ons, zwarte mense, als ze aan de toekomst denken’, aldus Simone Zeefuik. ‘We worden slechts als een soort decor voorgesteld. Anders dan bij Eurofuturisme biedt Afrifuturisme de verbeelding van een toekomst waarin zwarte mensen uitvindingen doen en het voortbestaan van de aarde mogelijk maken.’

In Kaapstad heb ik bekenden waaronder Claudette Schreuders, beeldende kunstenaar, die in haar woning een foto van Pieter Hugo had hangen. Die foto (hieronder te zien) ‘The Hyena Man of Nigeria’ wekte bij mij enige verbazing, wat deden die gedomestiseerde hyena’s in beeld? Zijn ze werkelijk zo tam te krijgen? En dat na al mijn avonturen…

Ik kreeg van Claudette een heel aantal boeken met het werk van Pieter Hugo en andere interessante beeldende kunstenaars en fotografen. 6_The-Hyena-Men-of-Abuja-CR-Header

Ik moest bij de serie No-Touch-Am meteen aan die beelden van Pieter Hugo denken.

De beelden zijn puur en zo in het moment geschoten. Ik hou van die rauwheid.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s