Tropen Museum – okt 2018

Fashion Cities Africa

Ik wist dat deze expositie er aan kwam en wilde heel graag langs!

De expositie onthult de bruisende en veelzijdige modescenes van vier grote Afrikaanse steden: Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). De steden variëren onderling sterk en zo bestaat er niet iets als ‘de Afrikaanse mode’.

‘Johannesburg wordt gerepresenteerd als het New York van Afrika, waar je heen gaat om je dromen waar te maken. Maar dan moet je ook wel ambitieus zijn, en dat is te zien aan de manier waarop mensen zich kleden’ –  Bongela, Vlogger

 

‘Apartheid en kolonialisme hebben ertoe geleid dat Afrikaanse en traditionele uitingen worden gezien als niet sexy, niet verfijnd of alleen geschikt voor speciale gelegenheden. Mijn filosofie is dat er een breed scala aan Afrikaanse esthetische uitingen is die kunnen worden toegepast in modeontwerp.’ – Maria McCloy. ontwerper20181101_114824.jpg

‘Mode wordt altijd beïnvloed door de actualiteit. Tegelijkertijd vind ik dat we mensen niet moeten belasten met politieke boodschappen. Mode moet frivool zijn’ – Marianne Fassler, ontwerper

Ik hou van de rijke kleuren als je over de straten van Pretoria, Durban, Johannesburg en Kaapstad loopt. Het ademt cultuur, is krachtig en creatief. Ik vond deze expositie heel bijzonder om mee te krijgen. Het voelde als weer even terug zijn, met alle creatievelingen die hen eigen mening deelden vanuit de modesector.


Cacao: Who, What, Where?

53% van alle chocola wordt in Europa gegeten, in Afrika – waar het voornamelijk geproduceerd wordt –  slechts 4%. Sterker nog; veel West-Afrikaanse cacaoboeren hebben zelfs nog nooit chocola gezien.

Deze expositie ging over de kinderarbeit op voornamelijk West Afrikaanse cacaoplantages. Al snel kom je achter dat Afrika nog een lange weg te gaan heeft wat kinderarbeid betreft maar dat de overheid wel gemotiveerd is dit complexe probleem aan te pakken. En toch moeten alle partijen meewerken: de overheid dus, maar bedrijven die handelen om zo de boeren zelf ruimte te geven maar uiteindelijk JIJ als consument bent de machtigste in dit spel. Tony Chocolonely -was niet verrassend- een bedrijf dat meewerkt aan deze expositie. Hippe chocola met een krachtig statement.

20181101_113436

 


AFTERLIVES OF SLAVERY

Deze tentoonstelling  is samengesteld door medewerkers van het Tropenmuseum en laat zien hoe slaafgemaakten tegen het systeem in verzet kwamen.

Nederlandse handelaren verscheepten met steun van de overheid meer dan 600.000 tot slaafgemaakte vrouwen, mannen en kinderen van Afrika naar Noord- en Zuid-Amerika. Zij werden gezien als handelswaar; vrijheid en menselijkheid werd hen afgenomen.

 

 

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s