De machinekamer

Seminar ‘Machinekamer’ – Pluc Plaatsman

Tijdens deze seminar concentreren wij ons op ons eigen werkproces en zijn we ons bewust van iedere vervolgstap. Wij begonnen met het opschrijven van je eigen fascinaties, om eigenlijk een soort ‘fascinatieplank’ te maken volgens de methode van Pluc Plaatsman hemzelfe. Hierbij het eerste resultaat:

20181029_130148

&hierbij een foto van Pluc -> GcrDl-cS_400x400


  De tweede stap was om elk onderwerp verder uit te werken tot allerlei onderzoeksvragen en linkjes die je legt met het desbetreffende onderwerp: 20181031_095331
  Dat gedaan hebbende werd ons gevraagd een aantal onderwerpen wat meer uit te diepen en daaruit een onderzoek te starten. De ‘kunst’ was om je te laten leiden door het onderwerp en je fascinaties en je niet vast te zetten in onderzoeksvragen en een bepaalde vorm van een eindresultaat. Op locatie – die je fascineerde- was de bedoeling om iets aan te komen bieden en als een ‘spons’ te infiltreren in de gang van zaken op die plek. Observeren en 100% vangen. Mij fascineert Albert Heijn omdat ik er zelf al jaren werk en ook een leidinggevende functie heb waarbij veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Ik heb veel vragen over de vracht en levering van Albert Heijn en besloot hierover te brainstormen: 20181030_144734 Ik besloot contact te leggen met het grootste distributiecentrum van Nederland en de eerst geautomatiseerde van Europa. Ik mocht langskomen, uiteraard heb ik mij voorgesteld als collega en om als ervaren winkelpersoneel langs te komen om vriendschappelijk te spreken over het werk wat wij als bedrijf uitvoeren. Maar gewapend met een vragenlijst op zak als leidraad voor de komende gesprekken.   Ik ben vanaf station Zaandam op mijn OV fiets gesprongen en heb hem op locatie aan de overkant bij een niet nader te noemen discounter (zo gaat dat in ‘onafhankelijk onderzoek’, niet onnodig concurrenten de aandacht schenken 😉 ) aan de paal geknoopt. Eenmaal binnengedrongen in het AH-domein stond ik na een screening al snel in maat 38 schoenen met stalen neus en een veel te grote werkjas. Ik heb meegelopen en de directeur op de vloer gesproken. Achteraf mocht ik zelfs deelnemen in de vergadering van die week omdat ik als bijdehandte snotaap blijkaar een goede inbreng had! Hieronder zie je mijn uitwerking en mijn denkproces.    
 

Eindresultaat

Als geheel eindresultaat heb ik een poster gemaakt waardoor de klant op een meer transparante manier op de hoogte wordt gebracht wat betreft herkomst van de aangeboden producten en het herwerkingsproces ervan. Ik merkte dat klanten daar behoefte aan hebben. Dit hoeft natuurlijk niet in postervorm de wereld in maar kan bijvoorbeeld ook door een illustratief filmpje. img_20181106_160556_3622.jpg
 

FEEDBACK

‘Mooie balans tussen wetenschappelijk onderzoek en praktijkobservaties en ervaring. Verdiepend onderzoek, goed aangepakt, heel toepasbaar voor de markt. Je probeert echt te begrijpen waarmee je bezig bent, heel geïnteresseerd, je vraagt dingen. Je kan ook wat meer bij andere mensen kijken, misschien kom je dan in een wat andere stroming.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s