Afrika Museum

…Eens was de hemel zo laag, dat de mensen moesten oppassen om God niet te hinderen. God had het eerste mensenpaar een ratsoen gegeven van één graankorrel per dag, dat was voldoende. Maar de vrouw was gulzig en en nam op een dag meer dan toegestaan. Ze had daardoor een langere stamper nodig om het graan te stampen en raakte daarmee de hemel. 

Vertoornd trok God zich terug en sinds die tijd moeten de mensen hard werken voor hun voedsel, lijden ze vaak honger en zijn ziekte en dood in de wereld gekomen.

– Fragment uit een scheppingsmythe van de Dinka.


In het Afrika museum is een tentoonstelling te zien over sieraden en diverse ‘poppen’.

In Oost-Afrika leven talrijke herdersvolken. Hoewel ze ook aan lansbouw doen, ligt de nadruk op veeteelt, waaronder rundvee in het centrum van het sociale leven staat.

Dit vertaalt zich onder meer in de artistieke aandacht die men aan de dieren schenkt: hun huiden worden soms uitgebreid versiert met tekeningen en kleuren en hun hoorns laat men elegante vormen groeien.

Maar in deze culturen is het voornamelijk toch het mensenlichaam dat versiert wordt. Met lichaamsversiering brengt men ook de belangrijke visuele boodschap over omtrent sociale status, clanlidmaatschap of bepaalde fase in de levenscyclus. Voor het versieren van het lichaam gebruikte men diverse materialen maar modder vormde het belangrijkste bestandsdeel.

 

 

Zelf heb ik meer met het zuidelijke deel van Afrika. Noord en West heeft veel islamitische invloed en kent weer heel ander soort culturen. Toch vond ik het een mooie tentoonstelling en waren er veel interessante dingen te zien.

Het buitenmuseum was heel leuk om doorheen te lopen, met allemaal onderkomens uit verschillende landen en gebieden van Afrika nagebouwd met oorspronkelijke materialen

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s