‘Mijn dood is niet van mij’ / Pakhuis de Zwijger

Meerdere avonden in december kwamen mensen bijeen om te discussiëren over euthanasie bij dementie. Naasten, lotgenoten, familie, artsen, juristen en mensen van de levenseindeklinieken. Het waren avonden met verhitte discussies.

In Nederland moet je voor euthanasie een wilsverklaring afleggen en wilsbekwaam zijn om euthanasie te krijgen. Maar laat wilsbekwaam zijn nu net een eigenschap zijn wat men langzaam verliest naarmate men meer gaat dementeren. Ook moet er sprake zijn van uitzichtloos lijden, fysiek en/of mentaal.

Het dilemma

Waar ligt de grens waar iemand nog zijn eigen mening en wil kan laten blijken en wanneer spreken we van heldere momenten en wanneer geldt dat dan als teken van wilsbekwaamheid?
Wanneer ga je met een ouder wordende persoon in gesprek over
zijn of haar wens om ‘waardig’ te sterven? Wie heeft er zeggenschap over een dementerende patiënt en bepaalt wanneer zijn of haar tijd is gekomen als diegene daar zelf niet meer toe in staat is?

Er zijn strenge wetten die een arts moet naleven anders zit je met een fikse juridische zaak zoals we onlangs in het nieuws hebben kunnen horen.

Deze avonden stonden in het teken van mensen uit allerlei vakgebieden, van juristen, tot artsen, patiënten met hun persoonlijke verhaal, naasten, en de levenseindekliniek.

Iedere kant werd belicht.

De thema avond in Pakhuis de Zwijger

Daarna moesten we zelf aan tafel in gesprek met toegeschreven rollen. Patiënt, naaste en arts. Zo was ik arts. Er werden casussen voorgelegd over situaties waarin iedereen in zijn voorgeschreven rol een positie moest innemen in het gesprek.

en ‘pech’ dat ik had dat Bert Keizer, bekende arts uit de medische wereld, naast mij zat en de rol van naaste innam en mij flink uitdaagde in de rol van de huisarts.

Waardevolle uitkomsten

Zo complex als dit onderwerp is laat je bijna duizelen. De huisartsen zijn hierin vaak de kwetsbare groep. Zij moeten bemiddelen tussen de wensen van familie en patiënt en de wetten. Veel huisarten blijven nog ver uit de buurt van dit onderwerp en branden hun vingers er nog niet aan.

Wat vooral uit de spreektafelgasten naar voren kwam is dat een wilsverklaring ruim van tevoren moet worden vastgelegd bij de patiënt en dat er regelmatig contact is met de huisarts, hij moet betrokken zijn bij de patiënt om het juiste moment hulp te kunnen verlenen met de overtuiging dat de persoon in kwestie dat echt zo heeft gewenst.

Afgaan van familieleden is een lastig iets omdat er meerdere belangen bij kunnen spelen is dit niet altijd even betrouwbaar, daarom is het belangrijk dat de huisarts de familie goed kent.

Mijn kijk op de zaak

Wat mij heeft verrast is dat onze kijk op levenseinde veranderd naarmate we meer dement worden. Wie zegt dat een poep op de muren smerende demente oudere niet heel gelukkig is? Of iemand die constant liedjes zingt of hele dag in bed ligt met een knuffel? Vaak is dementie helemaal niet zo somber als dat we denken als mens. Ergens zit hier dan iets merkwaardigs en dat berust op het ‘waardig willen sterven’ naar mijn idee. Vaak willen ouders niet dat hun kinderen hen poepsmerend meemaken, of seksueel ontremd gedrag vertonen. Maar uiteindelijk zijn we nog altijd dieren en vind ik ‘waardig sterven’ maar een ijdeltuiterig iets.


Mijn mening over euthanasie in combinatie met dementie

Het moet voor iedereen mogelijk zijn om euthanasie te kunnen krijgen. Men moet dit (ver) van tevoren uitgedacht hebben, meerdere malen besproken hebben met de huisarts en men moet een persoon kunnen aanwijzen die voor hen kan spreken en bepalen als zijn dat niet meer kunnen, denk aan familieleden of partner.

Ook moeten huisartsen beter beschermd worden om goed te kunnen omgaan met dat onderwerp en zelfverzekerd te zijn in hun beslissing zonder bang te hoeven zijn voor juridische gevolgen. Er moet een programma komen waarin huisartsen leren dit (nog altijd taboesferen) onderwerp aan te kaarten in gesprek met ouderen.Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s