Jane Goodall

Jane, geboren in Londen Engeland, 1934, is een antropologe en biologe, gespecialiseerd in ethologie en primatologie.

Goodall was al sinds haar jeugd gefascineerd door dieren en is opgegroeid als oudste kind van twee dochters. Haar ouders waren arm en konden geen universitaire opleiding financieren.

Haar ultieme kans

Goodall kreeg de kans om mee te gaan met antropoloog Louis Leakey naar Kenia vanwege haar secretariele opleiding. Dit heeft ertoe geleid dat Goodal de chimpansees van Gombe Stream National Park vanaf juli 1960 is gaan bestuderen. Later heeft ze haar docotaat in de Ethologie volbracht, dit zonder ooit eerder te hebben gestudeerd.

Wetenschappelijke bijdrage

De grootste wetenschappelijke bijdrage van Goodall was de ontdekking dat chimpansees werktuigen maken én gebruiken, zoals takjes en twijgen om termieten te vangen. Voorheen werd gedacht dat alleen mensen in staat waren werktuigen te maken en te gebruiken. Ook ontdekte ze dat chimpansees soms vlees eten en gemeenschappelijk op jacht gaan en oorlog voeren met andere apensoorten en groepen chimpansees.

Wat mij wederom weer aan Jane fascineert is haar drive om door te gaan voor het geen waar ze echt van houdt, haar buikgevoel te volgen en haar passie achterna te gaan. Je achtergrond mag je geluk en kansen niet in de weg staan, maar je moet er wel voor werken. Ik zou net zoals zij in de natuur onderzoek willen doen naar primaten en andere zoogdieren of enkel alleen al je onderbuikgevoel achterna gaan en durven te kijken waar het je brengt….

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s