Miriam Makeba

Muziek, dat was hoe Miriam Makeba (Joburg, South Africa – 1932) zich uitte. Pata Pata is het nummer waar ik op een sombere dag heel wat opgewekter van kan raken.

Makeba was een actief tegenstander van de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika en leefde daardoor 30 jaar in verballingschap. Het hinderde niet want ze brak in de jaren 50 door als Jazz-zangeres en ging in de VS wonen.

Ze had 1 eigen dochter Bongi die zelf stierf bij de bevalling van haar eigen kind.

Toen Makeba in het huwelijk stapte met Stockely Carmicheal leidde dat tot controversie in de VS, waarna ze verhuisde naar Guinee. In 1985 verhuisde ze naar Brussel en deed mee aan de Graceland-tour van Paul Simon.

In 1990 keerde ze op uitnodiging van Nelson Mandela terug naar haar geboorteland Zuid-Afrika.

In 2005 maakte ze een tournee om haar carrière af te sluiten en afscheid te nemen van haar fans. Op 7 november 2008 trad ze nog op in het Amsterdamse Paradiso, waarna ze 3 dagen later overleed aan een hartaanval.

Wat mij aan haar inspireert is haar turbulente leven en haar draagkracht. Wat een sterke vrouw moet zij zijn geweest en wat heeft ze zich krachtig uitgedragen voor rechtvaardigheid van de mensen. Ik vind haar een toffe peer met hoe zij zichzelf presenteert, ze is gewoon wie ze is maar onwijs daadkrachtig en avontuurlijk. Ze deinst niet terug voor grote dingen (reizen, machtige personen) maar slaat zich door alles heen.

2 Comments

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s