Techgiganten – Pakhuis de Zwijger

Tech- industrie en datahonger. In wat voor tijd leven wij nou eigenlijk?

The Big Five‘, nou dan denk ik alleen maar aan ‘blanke toeristen in donker Afrika’ maar sinds deze avond heeft het een tweede definitie erbij gekregen voor mij.

Dat is ook de reden geweest waarom ik naar deze avond ben gegaan, omdat ik totaal niet thuis ben in de economie maar wel bewust ben van big data en de macht van een handjevol bedrijven die de wereld opslurpen. The Big Five staat voor Google, Facebook, Amazon, Apple en Microsoft.


Het is vooral zo dat we in een nieuw tijdperk zitten wat betreft het digitale en niemand echt goed in kan schatten hoe de dingen in de toekomst zullen verlopen. Men wil graag ingrijpen als het mis gaat, maar je het pas weer als je het ziet gebeuren en dan ben je te laat. Gevaren waaronder de privacy en de bedrijven alle data van de wereld in handen hebben wat gepaard gaat met enorme verantwoordelijkheid en macht. Er werd veel gesproken over het opknippen van de bedrijven om zo de macht te verminderen en er waren veel vragen over privacy en hoe die te waarborgen en wie dan die derde partijen zijn die de data dus doorverkopen.

De wet kan je niet preventief aanpassen want die is conservatief en enkel reactief. Ook heb je te maken met het mededingessrecht, dat weer te maken heeft met concurrentie en de rechten van een bedrijf.

Tijdens deze avond vond ik de toon erg pessimistisch en beangstigend. Jan Kuitenbrouwer voerde nogal de boventoon en prees vooral zijn eigen boek erg aan. Kees Verhoeven (D66) bracht wat humor in de zaal, waarom er in 30 jaar tijd nog niet zo veel veranderd was aan ons beleid om internet giganten in de perken te houden omdat we nog allemaal bezig waren met het lezen van het boek van Kuitenbrouwer. Er waren ook diverse juristen die de wetten die betrokken zijn bij dit thema toelichtte.

Afijn, economie en raakvlakken ermee zijn niet mijn interessegebieden, maar wel leuk om voor een avond ondergedompeld te worden in de wereld tussen de economisten en een kant belicht zien worden die naar mijn idee nog wat onbekend is.

1 Comment

  1. Dit maak my baie angstig en benoud om te besef hoe alles beheer word. Ons het nou weer grootskaalse kragonderbrekings hier en dis dan wanneer mens besef hoe broos dit is om op tegnologie staat te maak. Gister was die banke en winkels vir ure gesluit. Vroeër sou dit geen duit verskil gemaak het nie en sou besigheid net kon voortgaan by kerslig.

    Like

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s