Santu Mofokeng

Santu Mofokeng, de Zuid-Afrikaanse fotograaf stond centraal in Foam deze maand. Hij groeide op in Soweto (Johannesburg) waar alles doordrongen was van armoede en diepe politieke verdeeldheid. In 1976 was één van de brandhaarden van de bloederige onderdrukte Soweto- opstand.

Santu begon op 17 jarige leeftijd te fotograferen als ‘straatfotograaf’ en dit leverde hem ongekende populariteit op maar verdiende aanvankelijk niets.

In 1885 sloot hij zicch aan bij de agentschap Afropix, een fotocollectief dat protestbewegingen en ongelijkheid in Zuid-Afrika in beeld bracht. Zijn werk werd o.a gebubliceerd in ‘New Nation’ een anti-apartheids weekblad maar die werd later gecensureerd door de overheid.

Vanaf die tijd begon Santu het dagelijks leven van townships vast te leggen die resulteerde in series die onlangs te zien waren in Foam.

Gedesillusioneerd met de eenzijdige manier waarop hij bewoners in de media verbeeld (als gewelddadige meute of slachtoffers) begon hij in essayvorm te werken, in de hoop tegenwicht te kunnen geven aan de ‘visuele nomenclatuur’.

Wat mij inspireert aan hem is dat hij zo ontzettend heeft gestreden voor gelijkheid, ten koste van alles en door middel van fotografie. Hij zocht de nuance tussen tussen politiek en de mensen van het dagelijkse leven, hij stuurt zijn foto’s samen met tekst om zo over te brengen wat hij als boodschap heeft.

Ook werkt zijn zwartwit heel mooi, de vlakverdeling en de uitsnedes. Er zit een grote hoeveelheid contrast en sfeer in zijn beelden die ik prachtig vind en passend bij het zware onderwerp.

1 Comment

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s