Africa 2030 / Pakhuis de Zwijger

Africa 2030 ging over de verhoudingen tussen Europa en Afrika en hoe de geschiedenis daar een stempel op gedrukt heeft. Waar de avond vooral om ging is dat het verleden geen rol meer mag spelen als ondergepositioneerde afrikanen tegenover de blanke westerlingen.

Afrika heeft recht op een eerlijke verhouding en niet om nog altijd geplunderd te worden voor hetgeen wat er in de grond zit of goedkope handel te drijven. Europa heeft daarintegen eveneens Afrika hard nodig als handelskamaraad.

Toch is Afrika echt niet het achterstandscontinent meer wat wij soms nog denken dat het is. Zo is Kenia the world leader of mobile money, transfers van geld over de mobiele telefoon. Ook slaat Afrika een hele hoop stappen over in de technologie en ligt er al glasvezel ipv het gebruikelijke netwerk. Men is daar veel creatiever en innovatief. Dat is deels de kracht van het continent.

Wat ik grappig vond om te merken was dat veel van de genoemde situaties herkenbaar waren onder het publiek. Er waren een paar Hollanders die farms subsideren in Kenia en Nigeria en met veel vragen zaten en die gebieden ervaren als een bodemloze put.

Verder vond ik het tof om te merken hoe de innovatieve kant van Afrika werd belicht. Ik heb mijn profielwerkstuk gedaan over dit onderwerp, de opmars van internet en het gebruik van mobiele telefoons in Kenia genaamd ‘Access to Africa’. Een deel van de toekomstige innovaties zal vanuit Afrika komen, waar ontwikkelingen in razend tempo doorrazen.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s