Personificatie op de hedendaagse tijd

Allegorie volgens Hanna Lukács.

Mijn hedendaagse allegorie doelt op de diversiteit van tegenwoordig maar vooral de manier van connectie leggen. Ik heb de elektriciteitsmasten gebruikt als ‘allegorie van het menselijk netwerk’; de moderne manier van connectie. We zijn door diverse netwerken wereldwijd met elkaar verbonden, zichtbaar en onzichtbaar. En dat terwijl we zij aan zij leven, multicultureel en intercontinentaal.

Ik heb verschillende types gebruikt om de diversiteit van culturen uit te drukken. Dit zijn expres geen klassieke allegorieën van werelddelen omdat tegenwoordig alles een beetje in elkaar overloopt en de geografische grenzen van landen en continenten niet langer meer echt hinder veroorzaken om je als mens over de wereld te verspreiden en nakomelingen te krijgen die een scala aan herkomst kunnen kennen. 

Toch is iedereen onderling anders en uniek en dat is terug te zien in de kleding, schedelvorm, gender(fluïditeit) en de manier van verbinden. Als je goed kijkt zie je dat de elektriciteitsmasten onderling verschillen van vorm en afmeting en manier van bedrading. De man in het donkere gewaad (2e van rechts) is best in zichzelf gekeerd, terug te zien in de houding en de kronkels van zijn netwerk boven zijn hoofd. De persoon in het oranje T-shirt (3e van links) is iemand met een snor maar ook met vrouwelijke kenmerken. Dit past allemaal bij de hedendaagse tijd. Ik heb daarom bewust gekozen om niet de klassieke allegorie van culturen te gebruiken.

Onderzoek

 Ik heb onderzoek gedaan naar de allegorie van alle continenten en hoe deze worden afgebeeld en in welke tijd wat gebruikelijk was. Ik wilde heel graag iets met het idee doen vanuit het verbinden van continenten.

Ik kwam op het idee door te gaan nadenken over eeuwen geleden toen dergelijke allegorie – als hieronder zichtbaar – werd gemaakt. De verschillen tussen toen en nu deden mij denken aan dat onze wereld ie eigenlijk kleiner is geworden door gemak van verbinden met elkaar over grote afstanden en de mogelijkheid tot veel sneller reizen dan maandenlang dobberen op een schip, zoals in tijden van de VOC en WIC. Ik hoop dat je dat idee terug kan zien in mijn werk.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s