Centraal Museum

In 2011 begon Joyce Vlaming aan haar project, waarin ze op secure wijze zwarte ‘bijfiguren’ in historische 17de- en 18de-eeuwse schilderijen portretteert. Deze jongens (en soms ook meisjes) staan afgebeeld op de portretten van de beau monde van Nederland, in een periode waarin slavernij nog bestaat. Lang is gedacht dat deze bijfiguren fictief waren, maar uit onderzoek blijkt dat steeds meer geportretteerden wel degelijk hebben bestaan.

Ik vond dit een waardevolle expositie in cultureel opzicht. Het is goed om te zien hoe Joyce duidt op wat er schaadt aan onze westerse blik op de wereld en hoe je dat terugziet in de kunst. Racisme is nog steeds een groot hedendaags onderwerp en ik vind het mooi hoe de kunstenaar hier op deze wijze aandacht aan schept.

De techniek is heel tof want het zijn foto’s van originele schilderijen en een close up waardoor je de verfstructuren heel mooi terug ziet komen.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s