Beeldspraak

Hoofdstuk 1

Jaap Scheeren, I am here but why?

De foto heeft het karakter van een doodnormale registratie, er is niets aan bewerkt. Dat maakt dat we juist om die reden de boodschap moeten zoeken bij de man die zich afvraagt waar hij belandt is. De camera werd gezien als edel kopieerapparaat en zo heeft hij het ook toegepast, maar wel met regie toegepast.

Hanna Lukacs, The story of the White Horse

Ik heb een aantal jaar geleden toevallig van dezelfde boom een foto gemaakt, dan wel van heel ander standpunt en type licht. Ik heb wél aan fotobewerking gedaan, dan wel van het paard. Die is daar ook zomaar belandt, maar lijkt zich er wel thuis te voelen. Toch komt overeen dat er twee levende wezens bij die boom zijn geplant die daar eigenlijk niet zomaar horen. Het is interessant waarom dat bij zowel Scheeren gebeurd is als bij mij. De plek heeft iets buitenaards, ontvreemdend, waar je je best verdwaald kan voelen. Ik denk dat het daarom uitnodigt er iets mee te doen op deze manier.

Hoofdstuk 2

Michel Szulc Krzyzanowski, Vista #8

In dit beeld is gebruik gemaakt van reflectie door middel van een spiegel. Het gaat hier meer om de omgeving waar de fotograaf zich in bevindt dan het beeld zelf dat iets verteld.

Hanna Lukacs

Deze foto is ook gemaakt middels reflectie, maar dan water in plaats van een spiegel.

Reinier Gerritsen

hoewel dit een constructie van meerdere beelden is, is het idee simpel. De foto laat mensen zien hoe mensen zich gedragen in de nabijheid van anonieme anderen

Susan Meiselas

Ik vind deze scene heel erg lijken op de foto van Gerritsen, enkel is er niet aan gesleuteld en is het een scene in de tram. Toch zijn er veel mensen half in beeld of afgekaderd. Dat maakt dat de fotografie overeen komt.

Hoofdstuk 4

Marco van Duyvendijk

Een psychologisch geladen portret uit Zuid-Korea door Duyvendijk. Hij is op zoek naar de identiteit van deze mensen en hoe ze daar naar opzoek zijn,

Hanna Lukacs

Ik heb dit portret gemaakt van het meisje als manier om met haar onzekerheid om te gaan. Ik heb tijdens de fotoshoot met haar gekeken wat voor kleding ze nou interessant vindt, wat ze van zichzelf vindt en ze gaf mij vertrouwen om haar te portretteren als hoe ik haar zie.

Kadir van Lohhuizen

Hoewel dit een politiekgeladen foto is, heeft het ook een bijzondere vlakverdeling, de scheve horizon die ergens bovenaan in het beeld bungelt. Ze worden op een bepaalde manier achterna gezeten, opgejaagd hoewel je dat niet letterlijk terug ziet in het beeld terwijl ze wel gehaast voort maken.

Hanna Lukacs

Mijn foto lijkt qua vlakverdeling op de bovenstaande, maar hier komt achterna gezeten worden letterlijk terug in tegenstelling tot de foto van Lohuizen.

Hoofdstuk 5

Elspeth Diederix

Met haar gemanipuleerde foto’s schept zij op een minutieuze manier een een esthetische droomwereld met elementen uit de natuur.

Hanna Lukacs

Ik heb dit beeld gevormd uit verschillende elementen die normaal gesproken niet samen voorkomen. Het lijkt op een slak met een skelet, maar een slak is een weekdier en heeft dus geen skelet. Het is een slakkenhuisje en een stuk koraal. Het ziet er een beetje surrealistisch uit en kan zo als een droomwereld zijn.

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s