Welkom Today / Stedelijk Amsterdam

Ik was naar de Sunday Seminar van het Stedelijk gegaan in Amsterdam.

Welkom Today begint met een e-mail van Lebohang Tlali aan Ad van Denderen. Tlali groeide op in het township Thabong, nabij Welkom, en ontdekte het boek Welkom in Suid-Afrika toen hij in Kaapstad studeerde. Voor het eerst zag Tlali hoe de witte gemeenschap had geleefd tijdens de apartheid. Tegelijkertijd gaven de foto’s uit Thabong hem een gevoel van herkenning. In zijn e-mail aan Van Denderen schreef Tlali: ‘Deze foto’s zijn genomen in een cruciale periode in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Ik was destijds nog maar twaalf, en er heerste veel onzekerheid. Ik word steeds opnieuw geraakt door uw boek, dat op een of andere manier ook veelzeggend is voor de huidige realiteit van Welkom en Zuid-Afrika’. Het bleek de start van een bijzondere samenwerking tussen Tlali en Van Denderen. 

Ik vond de expositie heel divers, het was een combinatie van archiefbeelden en nieuwe beelden en ook de vorm was sterk. Er waren een hoop persoonlijke verhalen te lezen en een pilaar met bewegend beeld.

Alvorens waren er panelgesprekken over dit onderwerp en de bekende fotograaf Susan Meiselas was ook aanwezig vanuit de VS. Achteraf heb ik nog nagepraat met haar en de curator van Foam en mensen die vanuit Zuid Afrika aanwezig waren. Het was zeer inspirerend en door Margit (Lukacs) kon ik heel dichtbij komen want zij kent al deze mensen persoonlijk. Volgend jaar gaan ze naar Bloemfontein en Johannesburg om workshops te geven en misschien kan ik ook iets betekenen binnen dit project!

Laat 'n boodskap

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s